Kan det vara ett missförstånd eller ”bara” brist på självkänsla?

Nu har det hänt igen. Kvinnor som lyfts upp, blir bryskt neddragna till jorden och jante igen av… andra kvinnor. Jag vet inte vad är som gör att det blir så här. Min köksbordsanalys landar i att det måste handla om ett missförstånd eller dålig självkänsla. Kanske handlar det om en kombination?

Tydligen har tidningen Mama, gjort en lista över Sveriges mäktigaste kvinnor. En lista som Carola Wetterholm inte gillar. Någonstans mellan raderna i hennes inlägg, så tycker jag mig ana en viss uns bitterhet och en liten smula avundsjuka.

När självkänslan brister visas det genom en oförmåga att att acceptera att alla är olika. Att de som valt annorlunda än det vi själva gjort, ändå är helt OK. En bristande självkänsla kan också visas genom en rädsla att tro att ens egna val inte är tillräckligt bra. För vem frågar jag mig då? Är det inte bara vi själva som bestämmer om vårt liv är tillräckligt bra. Vi kan argumentera att det är samhället (vi) som skapar våra strukturer ivrigt påhejade av media. Men det måste väl ändå vara vi själva som väljer att acceptera och leva efter dessa strukturer eller ej. Det är också vi och ingen annan än vi själva som väljer att tryckas ner av dem, eller ej. Om vi vet att de val vi gjort är rätt för oss, behöver vi inte racka ner på andras, och vi slutar också att jämföra oss med andra. Vi är inte helt enkelt missunnsamma över de som har och väljer annat. Vi står över det.

Listans handlar ju om de mäktigaste, inte de bästa, mammorna.

Dessa kvinnor är smarta kvinnor, som gjort sina val i livet som gör att de idag sitter på positioner som i många år varit vigda åt män. Skulle detta beröva dem möjligheten till att bli mammor? Och blir de per automatik sämre mammor? Om vi medsystrar ska känna något så borde det vara stolthet och inget annat, oavsett vem som jagar damråttorna i hemmet. Positionerna är inte bättre, eller sämre. Men positionerna i sig ger samhällsmakt och det var väl det och inget annat Mamas lista ville visa.

Mitt råd till Carola och alla andra som inte kan bläddra förbi utan att uppröras är att fokusera mer på dig själv och att vara stolt över att du lever det liv som du (förhoppningsvis) vill göra.  Om de inte gör det, är det varken; Frida Boisens, Elaine Eksvärds, Carolas eller någon annan kvinnas maktposition som är anledningen. Den är bara är din.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s